HABER MERKEZİ-Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Roboski Katliamı’nın 6. yılı dolayısıyla Şişli’de bulunan Kent Kültür Merkezi’nde anma etkinliği düzenledi.
HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya, Lezgin Botan, HDP eski milletvekili Hasip Kaplan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, CHP eski Milletvekili Binnaz Toprak, Roboski Aileleri, Eğitim-Sen, insan hakları savunucuları, sanatçılar, siyasi parti temsilcileri katıldı.
Anma saygı duruşu ile başladı. İlk olarak söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkan Yardımcısı Ünal Yusufoğlu, Roboski’nin bir trajedi, bir operasyon kazası olmadığını, bunun bir devlet aklı olduğunu vurgulayarak, “Devlet aklının Kürt halkına ve muhalefete reva gördüğü bir sonuçtur” dedi.
Yusufoğlu’nun konuşmasının ardından sahneye Grup Abdal çıktı. Grup seslendirdiği Roboski türküsüyle salondakilere duygu dolu anlar yaşattı.
Roboskili Aileler: Failler yargılansın
Anmada Roboskili Aileleri’nin mesajı okundu. Mesajı okuyan Dilan Encü, şunları söyledi:
Bütün bilgi ve belgelerde yakınlarımızın sivil olduğu bilindiği halde katliamın tasarlandığı ortaya çıkmaktadır. 6 yıl 313 hafta 2185 gündür hükümet, meclis, insan hakları komisyonu, sivil, askeri yargı ve Anayasa Mahkemesi’nde dolaşan dava, hepsinin utanç vericiliği arasında karanlığa gömüldü. Doğal olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmemiz mecburi bir hal aldı. Roboski Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımız için ilk günden bu yana, her şartta ve her fırsatta yürüttüğümüz Roboski için adalet mücadelesinin 6’ncı yıldönümünde de bizler ‘Maraş’tan Roboski’ye tüm katliamlar aydınlatılsın, failler yargılansın’ diyeceğiz.
“Türkiye tarihi boyunca acılar yaşanmıştır”
Kürt tarihinin her zaman acı, kan ve gözyaşı ile bilindiğini, Kürtlerin tarihinde her dönem büyük acılar yaşandığını ifade eden HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Roboski katliamının da bu dönemlerden sadece bir tanesi olduğunu vurguladı. Buldan sözlerine şöyle devam etti:
Kürtlerin tarihinde unutulmayan Ağrı, Zilan katliamı ama sadece Kürtler değil; elbette ki Türkiye tarihinde de unutulmayan Sivas, Maraş ve ardından Suruç, Ankara katliamı gibi katliamlar Türkiye tarihine acı bir trajedi olarak geçmiştir. Bugünleri anlatmak, hatırlamak elbette ki kolay değildir, çünkü Türkiye’de yaşayan tüm halklar yaşadıkları tarih boyunca kendilerini kim yönetiyorsa onun zulmüne, şiddetine, baskısına maruz kalmıştır.
Demirtaş’ın mesajı okundu
Anmada Edirne F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı da okundu. Demirtaş’ın mesajını sinema yönetmeni Ezel Akay okudu.
Demirtaş mesajında şu ifadelere yer verdi:
Yakın tarihimizin en acımasız katliamlarından birinde, Roboski’de yitirdiklerimizi anmak için bir araya gelen siz değerli halkımızı özlemle selamlıyorum.
İnsanlığın evrensel değerlerini kendi coğrafyamızda da hakim kılabilmek için yürüttüğümüz demokrasi mücadelesinin en önemli unsurlarından biri, geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin ortaya çıkarılması konusudur.
Maalesef ki, tarihimiz ve yakın geçmişimiz soykırım, katliam, sürgün ve infazların acılarıyla doludur. Bizler yaşanan bütün acılara rağmen tüm ezilenlerin bir arada özgürce yaşayabilmesi için, bu acıların yarattığı öfkeyi kin ve intikam için kullanmak yerine, öfkemizi özgürlük mücadelemize katık ve gerekçe yapmayı tercih ettik.
Ermeni soykırımından Dersim katliamına; Maraş, Çorum ve Sivas’tan Roboski, Suruç ve Ankara’ya kadar bütün acıları yüreğimizde hissetmekle birlikte, bu katliamların acılarını hafifletmek ve hesaplaşmak için hakikatle yüzleşmeyi mücadelemizin bir gerekçesi olarak talep etmeye devam edeceğiz. Sorumlular tarih ve yargı önünde hesap verinceye kadar çabalarımızı sürdüreceğiz.
Roboski’de yoksul ve emekçi Kürt çocuklarının savaş uçaklarıyla bombalandığı gecenin sabahında Eşbaşkanımız Gültan Kışanak ile birlikte oradaydık. Hayatım boyunca, mesleğim ve yürüttüğüm mücadele içerisinde çok sayıda ölüme, cenazeye, otopsiye tanıklık ettim. Elbette ateş en çok düştüğü yeri yakıyordu. En çok da katledilenlerin aileleri, yakınları bu acıyı derinden hissediyordu. Ama Roboski Katliamı’nda durum bambaşkaydı. Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyordu. Zerre kadar vicdan kırıntısı taşıyan herkes Roboski’ye düşen ateşle yandı, yanıyor.
Katledilen çocukların Uludere Devlet Hastanesi koridorlarında ve odalarında battaniyelere sarılmış mazot kokan cenazelerine tek tek baktım. Çok sayıda cenazenin yerde yan yana dizildiği boş bir hastane odasında birkaç dakika cenazelerle baş başa kaldım. Battaniyeye sarılı ölü çocuklar sanki bana şunları söylediler ve sanki ben gerçekten onları duydum.
Dediler ki, ‘Bizi öldürdüler başkan, geç kaldınız. Biz hep yoksulduk, hep çalışıyorduk. Vatanımızın tel örgülerle bölünmüş iki parçası arasında ticaret için gidip gelmekti tek suçumuz. Vatanımız paramparça, şimdi de biz paramparçayız. Geç kaldınız başkan, geç kaldınız başkan. Biz her zaman yoksulduk, hep öldürülüyorduk. Bak bu sorunları çözemediniz, yine ölen biz olduk. Hoş geldin ama geç kaldınız başkan, geç…’
Belki inanmayacaksınız, ama ben bu sözleri duydum. Mahcubiyetle, derin bir kederle Roboskili kardeşlerimin başında ağladım. Bunun hesabını sormak için de bundan sonra katledilmememiz için de elimden gelenin fazlasını yapma sözünü orada o çocuklara verdim.
Şimdi Edirne Hapishanesi’ndeyim. Sözümün arkasında olduğum için buradayım. Ant olsun ki, Roboski katillerinin hesap vermesi için canımızdan vazgeçeceğiz, ama bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Roboski dağlarında bıraktığımız otuz dört canın, otuz dört yoksul Kürt çocuğunun kutsal emanetlerini yüreğimizde saygıyla taşıyarak dimdik duracağız.
Biliyorum geç kaldık çocuklar, haklısınız. Ne deseniz haklısınız. En az yüz yıl geç kaldık. Ama siz rahat uyuyun. Afrin’den Kobani’ye, Hewler’den Mahabat’a, Botan’dan Amed’e, Serhat’a yüz binlerce yiğit halk evladı, hep birlikte bu geç kalmışlıkla yitirdiklerimizin aziz hatıraları için özgürlük ve barış sözü veriyoruz.
Sizi katledip üstünü örtenlerden, hatıranız için dikilen anıtları sökenlerden, Roboski’nin sağ kalmış çocuklarından, Ferhat’ı zindana atanlardan hesap sormanın en etkili yolu eşit, onurlu ve adil bir barışı getirmektir. Biliyoruz, başaracağız!
Güzel ülkemin öldürülen, hapsedilen, direnen bütün güzel çocuklarına binlerce selam olsun. Hepsinin anısı önünde saygıyla eğiliyor, Roboskili aileleri, bütün halkımızı, dostlarımızı hasretle kucaklıyor, selamlarımı iletiyorum.
Anma, gazeteci Ümit Kıvanç’ın yönettiği “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” belgesel gösteriminin ardından son buldu.
Kaynak:ETHA